MALOPRODAJA

SUBAN SAMOBOR
Biljna ljekarna i web dućan

Adresa maloprodaje
Perkovčeva 4, 10430 Samobor

Email: webshop@suban.hr
Telefon: 01/3363-940

NARUČITE U WEB DUĆANU ILI NAS NAZOVITE NA 01/3363-940
Otvori

Dodatak prehrani

Sastojci:
Zelen poljske preslice (Equisetum arvense, herba), list medvjetke (Arctostaphylos uva-ursi, folium), zelen zlatnice (Solidago virgaurea, herba), list koprive (Urtica dioica, folium), zelen stolisnika (Achillea millefolium, herba), list breze (Betula spp., folium), cvijet vrijeska (Calluna vulgaris, flos), list ružmarina (Rosmarinus officinalis, folium), korijen peršina (Petroselinum crispum, radix)

Način pripreme čaja:
U 1 litru kipuće vode staviti 2 velike žlice (10g) čajne mješavine, ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, procijediti. Piti tri puta dnevno po 1-2 šalice čaja.

Napomene:
Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Upozorenje:
Ne preporučuje se uzimati s američkom brusnicom, vitaminom C, osobama s poremećajem rada srca ili bubrega, trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporuča se uzimanje duže od 2 tjedna u kontinuitetu.

Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.

Rok trajanja i serijski broj naznačen na ambalaži.

Robna marka

Pakiranje

80 g

SKU

3858882910033

Djelovanje

Urološki čaj se koristi za zaštitu i bolje ispiranje mokraćnih puteva.
Preporuča se kod upala mokraćnih puteva, osobito mokraćnog mjehura.
Dobro djeluje kao preventiva u osoba koje su sklone upalama mokraćnih puteva.

O biljkama

Najraniji zapisi tradicionalnog korištenja preslice potječu iz doba antičke rimske i grčke medicine, a nastavljaju se preko engleskog botaničara 17. stoljeća N. Culpeppera i sve do danas.
Preslica se koristila za poticanje izlučivanja tekućine iz organizma putem mokraće (diuretik), te kao preventiva nastanku bubrežnih kamenaca.
I danas se tradicionalno koristi u kurama za mršavljenje i čišćenje organizma.
Upotrebljava se i kao dopunska terapija osteoporoze te krhkih noktiju i kose.
Dobro djeluje kod reume i gihta, a kao kupka pomaže kod rana koje sporo zacjeljuju.

Savezna komisija za monografije droga Njemačke (Commission E) odobrila je oralno korištenje preslice za terapiju ispiranja (irigaciju) post-traumatskog i statičnog edema, kao i za bakterijske infekcije i upale donjeg mokraćnog sustava. Dermalno, preslica je indicirana kod rana koje sporo zacjeljuju. Iste indikacije navodi i British Herbal Compendium.
U Francuskoj, je indicirana za eliminaciju tvari putem bubrega i probavnog sustava, kao i dodatak kod redukcijskih dijeta. *

Medvjetka se još naziva i uva, sadrži hidrokinonske derivate (arbutin i metilarbutin), flavonoide, tanine, organske kiseline, iridoidne glikozide. Koristi se kod infekcija mokraćnog sustava.
Bakteriostatski učinak postiže tek u lužnatoj mokraći gdje se razgrađuje i dezinficira mokraću (uz svaku dozu čaja uzeti 1/2 male žličice soda bikarbone zbog zaluživanja mokraće). Pomaže kod upala i pijeska u mokraćnim putevima.

U Njemačkoj medvjetka je odobrena biljka kod upalnih procesa mokraćnog sustava. Francuska je fitomedicina preporuča za eliminaciju vode iz bubrega, te kao dodatna terapija kod nestandardne diureze kod mokraćnih infekcija.*

Dozvoljena moderna terapeutska primjena zlatnice se temelji na dugoj povijesti korištenja u relevantnim sustavima tradicionalne medicine, mnogobrojnim in vitro i in vivo farmakološkim ispitivanjima , kao i dobro dokumentiranom kemijskom sastavu.

ESCOP indicira zlatnicu za korištenje kod ispiranja (irigacije) mokraćnog trakta, pogotovo u slučajevima upale i bubrežnog kamenca, kao dodatnu terapiju kod bakterijske infekcije mokraćnog sustava.
Prema Commission E zlatnica je dozvoljena biljka za terapiju ispiranja (irigacije) kod upalnih procesa u donjim mokraćnim putevima, urinarnih kalkula (kamenci u mokraćnom sustavu) i bubrežnih kamenaca, te kao profilaksa za kamence.*

„[Zlatnica] se stoljećima rabila kao urologik i antiflogistik. Dokumentirana primjena potječe od Arnolda von Villanova. Taj je katalonski liječnik preporučivao zlatnicu u terapiji bubrežnih bolesti…Kliničkim studijama je dokazano diuretičko, antiflogističko i spazmolitsko djelovanje.“**

List koprive sadrži mineralne soli (pretežno kalcij i kalijeve soli) i silikatnu kiselinu. Njemačka Commission E dozvoljava korištenje lista koprive pri terapiji upalnih bolesti donjeg mokraćnog trakta, kao i za prevenciju i tretman bubrežnih kamenaca. Oralno i dermalno kopriva se također koristi kao dodatna terapija kod reumatskih poteškoća.
German Standard Licence indicira čaj od koprive za povećanje količine mokraće i za poteškoće vezane za mokrenje.*
List koprive djeluje kao diuretik (potiče izlučivanje tekućine iz organizma putem mokraće) i tako omogućava izmjenu tvari i čišćenje organizma. Poboljšava funkciju mokraćnih organa i pomaže kod upala mokraćnih puteva, pijeska i kamenaca u mokraćnim putevima, kao preventiva i za dopunsku terapiju. Djeluje povoljno na slabokrvnost i na reumatske tegobe.

Listovi koprive se tradicionalno, zbog sadržaja vitamina i minerala, a osobito željeza, koriste za jačanje organizma i kod slabokrvnosti.

Stolisnik se koristi kao lijek u različitim kulturama već stotinama godina. Ime je navodno dobio prema Ahileju, koji je prema grčkom mitu nanosio stolisnik na svoje rane.
Stari Europljani nazivali su ga Herba Militaris – vojna biljka ili u našim krajevima hajdučka trava- pomada napravljena od stolisnika se koristila za vidanje rana na bojnom polju.
Danas se službeno koristi u farmakopejama u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj…

Commission E dozvoljava oralnu upotrebu stolisnika kod gubitka apetita, dispepsije i grčeva u probavnom traktu. Lokalno se primjenjuje kao sjedeća kupka za psihosomatske grčevite bolove u donjem dijelu zdjelice kod žena.

British Herbal Compedium preporuča oralno korištenje stolisnika za povišenu temperaturu, prehladu i probavne poteškoće, a lokalno za rane koje sporo zacjeljuju i upalne kožne procese.*

Stolisnik djeluje protuupalno, spazmolitično, antimikrobno i antifugalno. Prema rezultatima istraživanja japanskih autora, pripravci stolisnika imaju i antitumorsko djelovanje.
Glavno područje djelovanja stolisnika su dispeptičke tegobe i grčevi u želučano-probavnom traktu. Lokalno se primjenjuje u balneoterapiji i kod kožnih bolesti.**

Stolisnik sadrži eterična ulja, seskviterpenske laktone, flavonoide, tanine. Ima antimikrobni učinak, smanjuje upalu, djeluje spazmolitički (opušta grčeve) i karminativno (sprečava i uklanja nadutost). Potiče lučenje žuči i želučanog soka. Daje se kod pomanjkanja apetita, želučanih i crijevnih tegoba praćenih nadutošću i grčevima. Kao kupke primjenjuje se kod ženskih tegoba i kožnih problema.

List breze sadrži flavonoide, tanine, eterično ulje i saponine. Breza djeluje antiseptički i diuretski (potiče izlučivanje tekućine iz organizma), pomaže ispiranju mokraćnih puteva i bubrega kod upala, pijeska i kamenaca. Olakšava pražnjenje mjehura i uklanja česti podražaj i bol pri mokrenju.
Ispiranje mokraćnih puteva štiti od infekcija koje su česte kod povišenog šećera.

Vrijesak sadrži flavonoidne glikozide, malu količinu arbutina, katehinske trjeslovine. Djeluje diuretski i antimikrobno. Pomaže kod upale i pijeska mokraćnih puteva. Ublažava tegobe kod gihta.

Suvremene indikacije korištenja ružmarina potječu od tradicionalne grčke medicine. Ružmarin se koristio u Europi od davnina kao tonik, stimulant, karminativ za liječenje dispepsije, koristio za protiv glavobolje i napetosti. Antički Grci su ružmarin koristili kako bi pojačali funkciju pamćenja- znanstvenici i akademici su nosili krunu od ružmarina kako bi pojačali pamćenje i koncentraciju.
U Njemačkoj ružmarin je dozvoljen za tretiranje dispepsije, reumatskih bolesti i problema s cirkulacijom.*

„Ljekoviti oblici [ružmarina] primjenjuju se oralno i lokalno.  Djeluju na bolji protok krvi pa se rabe u terapiji tegoba cirkulacije. Djeluju kao stomahik i karminativ, kod tromosti želuca i digestivnih smetnji, flatulence, ali poboljšavaju  i apetit i lučenje želučanog soka. Postoje različiti pripravci s ružmarinovim lišćem prikladni za samoliječenje (uvarak, kao i poznati „ružmarinov špirit“ i ružmarinovo vino). Uvarak od ružmarinovog lišća primjenjuje se i za lokalnu terapiju (dodaje se kupkama za poboljšanje cirkulacije).“**

Ružmarin sadrži eterična ulja, tanine, gorke tvari, ružmarinsku kiselinu. Djeluje spazmolitično, olakšava grčeve duž probavnog trakta. Pomaže kod loše probave i nadutosti želuca i crijeva. Djeluje poticajno na cirkulaciju, a time i na bolju prokrvljenost tkiva.

U obliku kupki nadražuje kožu i pojačava prokrvljenost te se primjenjuje kod reumatskih tegoba, loše cirkulacije i kožnih promjena.

Korijen peršina sadrži eterično ulje, mineralne tvari, flavonske glikozide. Ima spazmolitično i diuretsko djelovanje. Pojačanim izlučivanjem tekućine mokraćni putevi se bolje ispiru i na taj način se eliminiraju  bakterije te smanjuje mogućnost nastanka upale i preventivno djeluje na stvaranje kamenaca u mokraćnim putevima. Pomaže kod bolnih menstruacija, potiče izlučivanje tekućine iz organizma stimulirajući bubrege.

Commission E indicira korištenje pripravaka s korijenom peršina za ispiranje urinarnog trakta i za prevenciju i liječenje bubrežnih kamenaca.*

„Peršinov korijen s vrlo rano smatrao lijekom za različite bolesti. Terapijski se učinak temelji uglavnom na djelovanju eteričnog ulja odnosno apiola. Apiol i iristicin podražuju epitel bubrega pa dolazi do diuretskog učinka.
U pučkoj se medicini peršinov korijen rabi kao emenagog [tvar koja pospješuje menstruaciju], galaktagog [tvar koja pospješuje nastajanje i izlučivanje mlijeka] i stomahik [tvar koja pospješuje probavu].“**

*Izvor:
Herbal Medicine, Expanded Commission E Monographs, Blumenthal/Goldberg/Brinckmann, ISBN 0-9670772-1-4
E/S/C/O/P Monographs, The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, ISBN 1-901964-07-8 (ESCOP); ISBN 3-13-129421-3 (GTV); ISBN 1-58890-233-1 (TNY)

**Izvor:
Danica Kuštrak: Farmakognozija Fitofarmacija, ISBN 953-212-202-8

Upozorenje

Sve informacije na našim stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu stručne medicinske osobe.
Opisi djelovanja artikala baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Prije korištenja proizvoda, konzultirajte se sa stručnim medicinskim osobljem.
Nemojte koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacije sa stručnim medicinskim osobljem.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Urološki čaj 80g Suban”

Povezani proizvodi