MALOPRODAJA

SUBAN SAMOBOR
Biljna ljekarna i web dućan

Adresa maloprodaje
Perkovčeva 4, 10430 Samobor

Email: webshop@suban.hr
Telefon: 01/3363-940

NARUČITE U WEB DUĆANU ILI NAS NAZOVITE NA 01/3363-940
Otvori

Dodatak prehrani

Sastojci:
Zelen poljske preslice (Equisetum arvense, herba), plod šipka (Rosa canina, fructus), list koprive (Urtica dioica, folium), podanak pirike (Agropyron repens, rhizoma), kukuruzna svila (Zea mays, stigmata), list breze (Betula spp., folium)

Način pripreme čaja:
U 1 litru kipuće vode staviti 2 velike žlice (10g) čajne mješavine, ostaviti poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, procijediti. Piti tri puta dnevno po 1-2 šalice čaja.

Napomene:
Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Ograničenja za primjenu:
Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se uzimati kod poremećaja rada srca ili bubrega, te trudnicama i dojiljama. Vremensko ograničenje primjene je 4 tjedna.

Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.

Rok trajanja i serijski broj naznačen na ambalaži.

Robna marka

Pakiranje

80 g

SKU

3858882910200

Djelovanje

Urovital® čaj poboljšava funkciju mokraćnih puteva, ispire ih i tako eliminira bakterije, smiruje upalu te smanjuje bol.
Može se koristiti za vrijeme infekcije ili kao preventiva nastanku upala i kamenaca  u mokraćnim putevima.

O biljkama

Najraniji zapisi tradicionalnog korištenja preslice potječu iz doba antičke rimske i grčke medicine, a nastavljaju se preko engleskog botaničara 17. stoljeća N. Culpeppera i sve do danas.
Preslica se koristila za poticanje izlučivanja tekućine iz organizma putem mokraće (diuretik), te kao preventiva nastanku bubrežnih kamenaca.
I danas se tradicionalno koristi u kurama za mršavljenje i čišćenje organizma.
Upotrebljava se i kao dopunska terapija osteoporoze te krhkih noktiju i kose.
Dobro djeluje kod reume i gihta, a kao kupka pomaže kod rana koje sporo zacjeljuju.

Savezna komisija za monografije droga Njemačke (Commission E) odobrila je oralno korištenje preslice za terapiju ispiranja (irigaciju) post-traumatskog i statičnog edema, kao i za bakterijske infekcije i upale donjeg mokraćnog sustava. Dermalno, preslica je indicirana kod rana koje sporo zacjeljuju. Iste indikacije navodi i British Herbal Compendium.
U Francuskoj, je indicirana za eliminaciju tvari putem bubrega i probavnog sustava, kao i dodatak kod redukcijskih dijeta. *

Od ploda šipka najuobičajenije je pripremati infuz (čaj) koji je ugodna kiselkastog okusa. Rabi se kao dodatna terapija pri pomanjkanju vitamina C (avitaminoza, ali i hipovitaminoza). Prije se od šipkova usplođa izrađivao sirup, koji se davao djeci i trudnicama kao purgans/laksans, ali i kao vitaminsko sredstvo kod groznice i drugih bolesti, posebno protiv povišene tjelesne temperature.**

Plod šipka se tradicionalno koristi za jačanje organizma i kod manjka C vitamina.

Plod šipka se koristi za poboljšanje okusa čajeva. Popularna uporaba za povećavanje otpornosti organizma, za sprječavanje i tretman simptoma prehlade i gripe, kao i kod nedostatka vitamina C. Udio pektina i voćnih kiselina su vjerojatno odgovorni za blago laksativno i diuretsko djelovanje, za što se koristi u narodnoj medicini.***

Zbog sadržaja C vitamina zakiseljuje mokraću.

Savezna komisija za monografije droga Njemačke (Commission E) odobrila je oralno korištenje lista koprive kao irigacijsku terapiju kod upalnih bolesti donjeg urinarnog trakta te kao prevenciju i terapiju bubrežnog kamenca.
German Standard Licence indicira čaj od koprive za povećanje količine urine te kod poteškoća s mokrenjem. U Francuskoj dozvoljena je oralna i dermalna upotreba koprive: tradicionalno se koristi za tretman umjerenih akni, te kod simptomatskog tretmana bolnih zglobova. Sok svježe biljke se koristi za grgljanje i kao oblog kod rana, čireva i hemoroida.*

List koprive sadrži mineralne soli i silikatnu kiselinu. Djeluje kao diuretik (potiče izlučivanje tekućine iz organizma putem mokraće), poboljšava funkciju mokraćnih organa. Pomaže kod upala mokraćnih puteva, pijeska i kamenaca u mokraćnim putevima, kao preventiva i za dopunsku terapiju.

Kao diuretik potiče izmjenu tvari i čišćenje organizma.

List koprive se tradicionalno, zbog sadržaja vitamina i minerala, a osobito željeza, koristi za jačanje organizma i kod slabokrvnosti. Povoljno djeluje na reumatske tegobe.

Pirika sadrži sluzi, saponine, eterična ulja i mineralne tvari.

Djeluje diuretski pa tako ispiranjem pomaže kod upala mokraćnih puteva i kao preventiva nastanku bubrežnih kamenaca. Diuretsko djelovanje rasterećuje srce i uklanja višak tekućine iz organizma.
U narodu se savjetuje se uzimati piriku kod poremećaja metabolizma, kod reume, bolesti bubrega, povišenih masnoća u krvi i kroničnih kožnih bolesti. Pomaže i kod nadražene sluznice želuca i crijeva.

Podanak pirike snižava masnoće u krvi, potiče izlučivanje žuči (kolagog) i djeluje blago purgativno (olakšava pražnjenje crijeva).

„Još Teofrast, Dioskorid i Plinije poznaju tu biljku kao ljekovito sredstvo protiv raznih bolesti pod nazivom „agrostis“….Podanak pirike nalazi široku primjenu u fitoterapiji kao i pučkoj medicini. Indikacije su u prvom redu cistitis, uretritis i prostatitis. U obliku 1% infuza rabi se kao blagi laksans i mucilaginozum [sredstvo koje sadrži sluzi za oblaganje sluznica kod raznih upalnih procesa]. Poznato je sredstvo u terapiji dobroćudne hipertrofije prostate, pijeska i kamenaca, gihta, reumatskih tegoba, ali i bronhijalnog katara.“**

Kukuruzna svila indicirana je kao diuretik. U popularnoj medicini, dodatno se koristi za mršavljenje, kao i za cistitis, reumatizam i giht.***

Kukuruzna svila sadrži masna i eterična ulja, flavonoide i saponine. Ima diuretski učinak – potiče izlučivanje tekućine iz organizma putem mokraće, pomaže kod upala i pijeska u mokraćnim putevima.

List breze sadrži flavonoide, tanine, eterično ulje i saponine. Breza djeluje antiseptički i diuretski (potiče izlučivanje tekućine iz organizma), pomaže ispiranju mokraćnih puteva i bubrega kod upala, pijeska i kamenaca. Olakšava pražnjenje mjehura i uklanja česti podražaj i bol pri mokrenju.
Ispiranje mokraćnih puteva štiti od infekcija koje su česte kod povišenog šećera.

*Izvor:
Herbal Medicine, Expanded Commission E Monographs, Blumenthal/Goldberg/Brinckmann, ISBN 0-9670772-1-4
E/S/C/O/P Monographs, The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, ISBN 1-901964-07-8 (ESCOP); ISBN 3-13-129421-3 (GTV); ISBN 1-58890-233-1 (TNY)

**Izvor:
Danica Kuštrak: Farmakognozija Fitofarmacija, ISBN 953-212-202-8

***Izvor:
Max Wichtl (Ed.): Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals, ISBN 0-849-1961-7

Upozorenje

Sve informacije na našim stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu stručne medicinske osobe.
Opisi djelovanja artikala baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Prije korištenja proizvoda, konzultirajte se sa stručnim medicinskim osobljem.
Nemojte koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacije sa stručnim medicinskim osobljem.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Urovital® čaj 80g Suban”

Povezani proizvodi