Opis

Šećer kokosove palme je kristalni zaslađivač, bogat nutritivnim tvarima i niskim glikemijskim indeksom (GI), koji ima okus i topi se gotovo kao šećer, no u potpunosti je prirodan i neprerađen. Dobiva se iz cvjetova, koji rastu visoko na kokosovim palmama, koje se otvara i ubire njihov tekući nektar. Nektar se potom suši na zraku, da se kristalizira u šećer, koji je po prirodi smeđe boje i bogat s brojnim važnim vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, uključujući nikal, cink, željezo i vitamine B1, B2, B3 i B6.

Nije prerađivan ili izbjeljivan poput bijelog šećera, zato su sačuvane izvorne nutritivne tvari. To je rijetko za zaslađivače, koji su općenito prerađeni. I stevija u prahu je prerađena (prava stevija je zelena biljka).

Sastojci

Šećer kokosove palme (bez agrokemikalija)

Kako i na što djeluje

Šećer kokosove palme, dobiven iz nektara kokosove palme, pomaže u održavanju odgovarajuće razine glukoze ili šećera u krvi te pruža obilje hranjivih tvari i minerala, koje vas održavaju zdravima. Visoka razina glukoze je, po istraživanju instituta »Linus Pauling«, povezana s povećanim rizikom oboljenja od šećerne bolesti i od raka. Šećer kokosove palme ima glikemijski indeks samo 35. Glikemijski indeks je znanstveno dokazan način razvrstavanja ugljikohidrata u namirnicama sukladno s time, kako utječe na razinu glukoze (šećera) u krvi. Ugljikohidrati s niskim GI probavljaju se sporije i s time dovode do sporog rasta i blagog pada šećera u krvi. Suprotno s time ugljikohidrati sa visokim GI probavljaju se brže i uzrokuju brži rast i brži pad šećera u krvi.

Pri održavanju niske vrijednosti šećera u krvi i inzulina, je konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom korisno za sprječavanje i liječenje mnogih zdravstvenih tegoba. U nastavku je navedeno nekoliko primjera, kako konzumiranje hrane s niskim glikemijski indeksom potiče zdravlje:

  • Šećerna bolest

Konzumiranje ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom (npr. žitarice, tjestenine i mahunarke) umjesto onih s visokim (npr. prerađene žitarice, bijeli kruh i krumpir) može šećernim bolesnicima pomoči sniziti glukozu u krvi. Zbog toga je glikemijski indeks već godinama dio prehrambene terapije kod šećerne bolesti u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i Europi.

  • Prehranjivanje s glikemijskim indeksom

Pomaže sprječavati razvoj šećerne bolesti. Znanstvenici sa Harvarda, koji su promatrali prehrambene navike više od 100.000 muškaraca i žena pronašli su, da će se kod onih, koji konzumiraju hranu s malo vlakana i mnogo prerađenih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, najvjerojatnije razviti šećerna bolest tipa 2, nego kod onih, koji konzumiraju mnogo vlakana s niskim glikemijskim indeksom.

  • Rak

Inzulin stimulira rast stanica. Brojne studije pokazale su vezu između visoke razine inzulina i raznih zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, crijeva, prostate i gušterače. Ostale studije pokazale su vezu između prehrane s visokim sadržajem šećera, prerađenih ugljikohidrata, glikemijskim indeksom i raka. Tako može promjena načina života kao što je održavanje zdrave tjelesne težine, tjelovježba i konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom pomoči s djelomičnim snižavanjem razine inzulina u zaštiti od raka.

  • Bolesti srca i krvožilnog sustava

Kao i kod šećerne bolesti tipa 2 znanstvenici su otkrili, da konzumiranje prerađene hrane i hrane s visokim GI može znatno povećati rizik od bolesti srca. Sva ta hrana povećava razinu inzulina u krvi, koji povećava krvni tlak, razinu masnoća u krvi (trigliceridi), snižava razinu (dobrog) kolesterola HDL i povećava vjerojatnost opasnih krvnih ugrušaka, koji nastaju u krvi i u njoj se prenose.

  • Hipoglikemija

Ljudi s hipoglikemijom poslije obroka izlučuju previše inzulina. Zbog toga stanice iz krvi izluče previše šećera i zbog toga se osjećamo slabašno, razdražljivo, imamo glavobolje, ne možemo se koncentrirati i zbog toga smo gladni nakon nekoliko sati. Izbor ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom može pomoči kod sprječavanja te vrste hipoglikemije, jer konzumiranje hrane, koja potiče postupni porast šećera u krvi i manji odaziv inzulina smanjuje vjerojatnost, da će se razina šećera u krvi spustiti prenisko.

Primjena

Šećer kokosove palme možete koristiti u bilo kojem receptu gdje koristite obični bijeli šećer. Gotova jela imat će bolji okus, bolju nutritivnu vrijednost i niži ukupni glikemijski indeks.

Hranjive vrijednosti

Hranjive vrijednosti na 100 g
Energija 1050 kJ/250 kcal
Masti 0 g
 – zasićene masti 0 g
Ugljikohidrati 75 g
Šećeri 75 g
Proteini 0 g
Sol 0 g

Dodatne informacije

Robna marka

Pakiranje

500 g

SKU

42040897

Sve informacije na našim stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu stručne medicinske osobe.
Opisi djelovanja artikala baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Prije korištenja proizvoda, konzultirajte se sa stručnim medicinskim osobljem.
Nemojte koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacije sa stručnim medicinskim osobljem.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Kokosov šećer 500 g BIO Soul Food”