MALOPRODAJA

SUBAN SAMOBOR
Biljna ljekarna i web dućan

Adresa maloprodaje
Perkovčeva 4, 10430 Samobor

Email: webshop@suban.hr
Telefon: 01/3363-940

NARUČITE U WEB DUĆANU ILI NAS NAZOVITE NA 01/3363-940
Otvori

Dodatak prehrani

Sastojci:
List matičnjaka (Melissa officinalis, folium), zelen livadne vrkute (Alchemilla vulgaris, herba), list kadulje (Salvia officinalis, folium), podanak pirike (Agropyron repens, rhizoma), korijen odoljena (Valeriana officinalis, radix)

Način pripreme čaja:
2 žličice (3g) čajne mješavine preliti s 2 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta, povremeno pomiješati te procijediti. Piti 3 puta dnevno po 1 šalicu čaja.

Napomene:
Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Ograničenja za primjenu:
Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci. Vremensko ograničenje primjene je 2 tjedna.

Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.

Rok trajanja i serijski broj naznačen na ambalaži.

Robna marka

Pakiranje

80 g

SKU

3858882910132

Djelovanje

Klimased S se koristi kod tegoba u menopauzi.
Smiruje, regulira znojenje i smanjuje lupanje srca.

O biljkama

Matičnjak (melisa) ima opuštajući i smirujući učinak na cijeli organizam.
Sadrži eterična ulja koja, osim što umiruju, umanjuju nadutost i grčeve (spazmolitik), te stimuliraju rad probavnog sustava.
Matičnjak se tradicionalno koristi kod stresa, nesanice i napetosti. Prema ESCOP-u, terapeutske indikacije su napetost, iritabilnost i nemir, kao i simptomatska terapija probavnih poteškoća kao što su blaži grčevi.*
Matičnjak smanjuje ubrzani rad srca.

Vrkuta se naziva se i gospin plašt, sadrži trjeslovine katehinskog tipa, flavonoide, gorke tvari i saponine. Maria Treben u svojoj knjizi Zdravlje iz Božje ljekarne (Gesundheit aus der Apotheke Gottes), navodi: „Ne samo da blagotvorno djeluje kod menstrualnog tegoba, bijelog pranja, bolova u trbuhu i teškoća u klimakteriju, nego zajedno sa stolisnikom pomaže u počecima puberteta u pravilnom reguliranju menstruacije.“

Djeluje kao adstringens i opušta grčeve (spazmolitik). Pomaže kod želučanih i crijevnih tegoba praćenih proljevom. Preporuča se za ženske tegobe: upale jajnika, poremećaja ciklusa, bolnih menstruacija s jakim krvarenjem, kao kupke  kod “bijelog pranja”. Zelen vrkute tradicionalno se koristi kod smetnji u menopauzi.

Za grgljanje kod upala u usnoj šupljini, za ispiranje rana i mjehurastih kožnih ekcema.

Kadulja sadrži eterična ulja, tanine, gorke tvari, triterpene (ursolična i ružmarinska kiselina) i flavonoide.
Djeluje spazmolitično (ublažava grčeve), adstringentno (steže tkivo), antibakterijski, fungicidno (protugljivično), antivirusno.
Pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje. Daje se kod grčeva u probavom sustavu, tegoba u menopauzi i amenoreje te kod pojačanog znojenja.
Preporuča se za grgljanje kod upala sluznice usta i ždrijela (afte), kod upale zubnog mesa i paradentoze, te kod upale grla.
Zbog antiinfektivnog učinka koristi se kao kupka kod kožnih bolesti

ESCOP indicira list kadulje za primjenu kod upale i infekcije usne šupljine i grla, poput stomatitisa, gingivitisa i faringitisa.
U Njemačkoj, list kadulje je registriran kao standardan medicinski čaj za terapiju gastrointestinalnog katara i noćnog znojenja.
Savezna komisija za monografije droga Njemačke (Commission E) odobrila je oralnu uporabu lista kadulje za dispeptične sindrome i pretjerano znojenje, a vanjsku uporabu za upale sluznice nosa i grla.*

Pirika sadrži sluzi, saponine, eterična ulja i mineralne tvari.

Djeluje diuretski pa tako ispiranjem pomaže kod upala mokraćnih puteva i kao preventiva nastanku bubrežnih kamenaca. Diuretsko djelovanje rasterećuje srce i uklanja višak tekućine iz organizma.
U narodu se savjetuje se uzimati piriku kod poremećaja metabolizma, kod reume, bolesti bubrega, povišenih masnoća u krvi i kroničnih kožnih bolesti. Pomaže i kod nadražene sluznice želuca i crijeva.

Podanak pirike snižava masnoće u krvi, potiče izlučivanje žuči (kolagog) i djeluje blago purgativno (olakšava pražnjenje crijeva).

„Još Teofrast, Dioskorid i Plinije poznaju tu biljku kao ljekovito sredstvo protiv raznih bolesti pod nazivom „agrostis“….Podanak pirike nalazi široku primjenu u fitoterapiji kao i pučkoj medicini. Indikacije su u prvom redu cistitis, uretritis i prostatitis. U obliku 1% infuza rabi se kao blagi laksans i mucilaginozum [sredstvo koje sadrži sluzi za oblaganje sluznica kod raznih upalnih procesa]. Poznato je sredstvo u terapiji dobroćudne hipertrofije prostate, pijeska i kamenaca, gihta, reumatskih tegoba, ali i bronhijalnog katara.“**

Odoljen (valerijana, macina trava) djeluje umirujuće, sedativno, te pomaže kod nesanice.
Sadrži eterično ulje, seskviterpene (valeranon, valeranal, valeranol), iridoide (valtrati, izovaltrati), valerijansku kiselinu i trjeslovine.
Pomaže kod nervoza i neuroza, uznemirenosti, kod “nervoze srca”, straha, “nervoze želuca i crijeva”, klimakteričnih tegoba, bolnih menstruacija, u stanjima stresa i fizičke iscrpljenosti.
Ne izaziva ovisnost. Smanjuje ubrzani rad srca.

*Izvor:
Herbal Medicine, Expanded Commission E Monographs, Blumenthal/Goldberg/Brinckmann, ISBN 0-9670772-1-4
E/S/C/O/P Monographs, The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, ISBN 1-901964-07-8 (ESCOP); ISBN 3-13-129421-3 (GTV); ISBN 1-58890-233-1 (TNY)

**Izvor:
Danica Kuštrak: Farmakognozija Fitofarmacija, ISBN 953-212-202-8

Upozorenje

Sve informacije na našim stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu stručne medicinske osobe.
Opisi djelovanja artikala baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Prije korištenja proizvoda, konzultirajte se sa stručnim medicinskim osobljem.
Nemojte koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacije sa stručnim medicinskim osobljem.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Klimased S čaj 80g Suban”

Povezani proizvodi